Kristoffer Appelquists stå-upp i Dalhalla får inleda årets allra första inlägg. Tanke: innan du börjat läsa och/eller hunnit tröttna på all text nedan, så har du i alla fall sett den! Det är ett trevligt inslag på flera sätt: dels ”lokalen”, även mängden människor samlade på samma yta men också Appelquists humor 😉
Axiomet ”hellre rik och snygg än ful och fattig” landade i tankarna denna månad. Inte så PK, kanske rentav smaklöst men ändå sant. I januari var vi faktiskt både fattiga och fula. Grönbleka (av för lite solljus), blåfrusna (av för lite solvärme), rödsprängda (av för mycket tv-serie-tittande) och med svarta ringar under ögonen (av tidvis för lite sömn). Tv-serien ”Falsk identitet” har rullat vidare, nu är vi klara med den femte och sista säsongen av denna mycket engagerande agentserie. Fula som sagt, och det kommer inte att gå över förrän solstrålarna tittar fram mer bestående och kraftfullt, det vet vi. Fattigdomen är tillfällig, det vet vi också. Delvis är det julinköpens fel, men det som trots allt skapat den största oredan i de ekonomiska resurserna är faktiskt Tradera. Eller inte Tradera i sig utan snarare det ostoppbara begäret som väcks i en medan man skrollar runt bland sajtens alla spännande utbud.
Att ”Tradera” har blivit ett nytt verb, och är som att vara på aktion, loppmarknad och mitt uppe i en garageförsäljning samtidigt. En nostalgiresa som saknar motstycke. Att kika runt efter föremål, lägga upp en egen minneslista och sedan hålla koll på den tidsmässigt för att inte missa en endaste budgivning, det är sporten. Och vad kan man fynda? Allt! Så, vad har jag fyndat? Jo bland annat två Masaiklänningar för 150 kr/st, manschettknappar med Star Wars Stormtrooper, 50 fröer till en framtida Stockroserabatt, ett par böcker, fina presenter som jag inte kan avslöja än, en Desigual-sjal och frön till Djungelgurka (mexikansk Vattenmelon) = Lättodlad klängväxt med intensiv växtkraft. Mängder av små, 3-5 cm långa, ovala gröna frukter med mild sötsur smak. Används färsk i sallad eller inlagd som syltlök eller i sockerlag som dessertfrukt. Ett kulturarv från 1866... alltså bara för att nämna några saker.
Och så har jag budat in kärleksparet Midge och Allan, dvs Barbies och Kens bästa vänner.
Inte alla kvinnor förlorar sin status, attraktion och sitt värde med åldern. 9 mars 2019 fyllde Barbie, det vill säga Barbara Millicent Roberts, 60 år och samlarvärdet ökar stadigt. Barbiedockor från 1950- och 60-talet i gott skick är värda mycket idag, särskilt oöppnade originalförpackningar eller oanvända, orörda exemplar. Gärna med ägarhistorik och inköpskvitton sparade. Även om en Barbiedocka från 60-talet har en sliten kjol så ska man inte laga den eller byta ut den. Då tappar den i värde. Man ska heller inte bättra på färgen på en gammal docka som bleknat. Autencitet är väldigt viktigt. Bara på Tradera säljs Barbieprylar för flera miljoner och den dyraste Barbiedockan som hittills sålts gick för drygt 22 000 kronor. Även Barbies kläder är värda mycket, särskilt flygvärdinnekläderna. 4 av 10 av de dyraste plaggen som sålts på Tradera är just flygvärdinnedräkter.
Barbies upphovsmakare heter Ruth Handler och det var dottern Barbara som gav henne idén till dockan. Mattel blev tillverkare och dockan introducerade 1959 men kom inte till Sverige förrän julen 1963. Sonen i familjen Handler heter Kenneth men kallades Ken. Så där har vi Barbies pojkvän.
Barbie har fem vänner varav Midge är den närmsta. Hon har också fyra systrar; bebisen Krissy, 5-årige Shelly (eller Kelly), Stacy som är runt tio år samt tonåringen Skipper. När jag var barn hade jag en Skipper men ville helst av allt ha en Barbie, gärna med böjbara ben. Vännen Carina hade många Barbies med mjuka och böjbara ben, plus massor av kläder och tillbehör. Jag minns min avundsjuka… eller snarare skam, när jag kom hem till henne och hennes cocktailparty av Barbies och hade min stelbenta B-docka med mig. Dockan Ken Carson är som sagt Barbies pojkvän. Han har också syskon, en bror som heter Tommy. Dessutom två vänner som båda är hopplöst förälskade i Barbie. Blaine la in en stöt på Barbie 2002 vilket ledde till att hon dumpade Ken… som kom tillbaka sex år senare.
Barbies väninna Midge Hadley skapades 1963, samtidigt som Skipper men tillverkades endast till 1967. Därefter dök hon bara upp lite då och då. Hon började dejta Allan Sherwood 1964 när han introducerades som Ken´s bästa vän. De fyra dubbeldejtade och sen var Midge borta till sent 80-tal då hon plötsligt dök upp som en California Dream Midge, varpå hon försvann på nytt men dök upp ännu en gång 1991 för att gifta sig med Allan. Allan är döpt efter dottern Barbara´s make Allan Segal. De båda (IRL-personerna alltså) skilde sig under 60-talet och Allan försvann då ur produktion till efter 90-talet då han åter var tillbaka.
Midge och Allan fick 1997, i en slags Happy Family-anda, tre barn (även tvillingar som aldrig introducerades) men gravidvarianten av Midge stoppades eftersom den antogs uppmuntra till tonårsgraviditeter. Dessutom saknade Midge ring på fingret och där gick väl ändå gränsen?! Plötsligt 2013 bestämde sig Mattel för att modernisera Midge’s historia och introducerade henne som enbart bästa vän till Barbie, ogift och utan barn och utan koppling till Allan. Alltsammans låter som värsta såpan. Det är inte för inte som jag känner igen mig.
Det var dockor det, men jag har också köpt några mynt och sedlar. Bland annat en 1-kronasedel från 1916, en så kallad ”pappersetta” som jag är riktigt glad över. Sedeln trycktes under två perioder 1874-1875 och 1914-1921 eftersom det då var brist på silver för mynttillverkningen. Den kallades också för Ko-tia eftersom den lätt förväxlades med 10-kronorssedlar på kreatursmarknader. Sedeln trycktes på vitt handgjort finpapper och har en grön ram med svart tryck på framsidan och svart spegelvänt tryck på baksidan. Överst i mitten sitter det svenska riksvapnet. 1-kronasedeln var giltigt betalningsmedel ända fram till och med 31 december 1987.
Ett annat Traderaklipp är ett frimärke med Greta Garbo på, graverat av den polska konstnären Piotr Naszarkowski. Vid sidan av att gravera frimärken har Naszarkowski även gjort bokillustrationer och gravyr till sedlar. Han började arbeta på det Polska sedeltryckeriet där han lärde sig konsten att gravera på koppar och plåt. Hans nittionionde och hundrade frimärke föreställde Greta Garbo och gavs ut i en samutgåva mellan Sverige och USA. Greta Garbo-frimärket har utsetts till världens vackraste frimärke 2005. Och nu är det mitt! Ungefär på beskrivet sätt hänger jag runt på Tradera. Intresserar mig för diverse allt möjligt och budar.
Som om det inte vore nog med minneslistan, budgivningen och alla lyckade auktioner, så är den verkliga charmen med Tradera att vänta på försändelser. Varje dag efter vunna aktioner, under flera dagar, trillar det in kuvert och postavier i brevlådan. Det blir liksom som julafton en masse! Han som lämnar ut paket i tobaksaffären roar sig numera med att säga ”Pippi, Pippi, Pippi” medan han hämtar paketet från hyllan. Endera är det en slags markör för att uppmärksamma mig på att jag är där stup i kvarten -ELLER- så ägnar han sig åt ekolalin för att på diskret vis berätta att han har lärt sig mitt namn. Sååå; fattig och ful alltså… möjligen med tillägget ”känd”. Just en snygg start på 2021 års bloggande.
Men just det! Vi har ny design på bloggen. Den förra var 10 år gammal så det var hög tid att fräscha upp lite. Numera kan vi inte bara kan se vädret utan nästan styra vinden hemifrån. Nja, inte riktigt, men vi kan verkligen hålla koll på den. Kolla in plats för plats, timme för timme. En annan fiffig fiff är att vi kan arbeta med text och bild i ”block”. Därmed slipper man bilder och textsnuttar som hoppar iväg och inte ligger där man lagt dem. Det går också att skriva bildtexter.
Någonting annat som är alldeles nytt är den här lille filuren. Kunde ögon nöta sönder bilder hade det här fotot inte funnits längre. Det var det allra första fotot vi fick. Kring detta har jag tittat, grinat, zoomat in, zoomat in ännu mer, förundrats, lagt huvudet på sned, tittat mer, zoomat igen, lagt undan… sedan kikat igen, grinat lite till, zoomat in, vridit och vänt, tittat igen och älskat i massor.
Ida skrevs in på DS torsdagen den 14:e vid 07:30 och Dreas strax senare. Där låg de i ett rum med fyra väggar och ett hyfsat tålamod till fredag förmiddag innan de fick flytta till förlossningen. Nytt rum, nya väggar och nya tag, idéer och framåtanda. Snart var allt det uppätet. Dagen blev sen eftermiddag och först där satte värkarna igång lite mer på riktigt. Det blev kväll och tidig natt, 45 timmar hade nu passerat sedan vattnet gått där hemma. Natten mot lördag samt morgonen var tyst och oroande för oss som bara väntade, men 07:26 skickade barnaföderskan fem röda hjärtan på SMS. Därefter blev det tyst igen. Nästa livstecken var ett telefonsamtal 10:22. Tiden mellan dessa klockslag innehöll mest bara dramatik. Samtalet från Ida varade i drygt 30 minuter och innehöll alla möjliga sorters tårar, både hennes och mina. Glädje, lättnad, förlöst oro och uttröttad ledsenhet. Det här var nog det värsta jag varit med om sedan 3 mars 1993 men också det mest fantastiska. Klockan 08:39 såg Guppigullet dagens ljus. Han vägde 4135 gram och var 53 cm lång. Hans namn är Levi.
På måndagen fick lilla familjen komma hem igen, till en främmande tillvaro och annorlunda laguppdelning. Funderingar, lyckorus, oro, prövningar, förvåning, förundran, känna sig fram och fundera ännu mer … i en ny och outforskad värld. ”Med spädbarn är man mer vaken än sover nattetid. Sömn är att betrakta som ett koncept, någonting att undersöka i framtiden.”
Thompa och jag matade kisse medan familjen var inskrivna på DS. Vi utsåg oss själva till ställföreträdande matte och husse. En kväll delade vi fika- och tevestund med kisse, nästa hade vi middag ihop. Vår egen katt däremot utsåg sig under tiden (och som vanligt) till Gribbans trevligaste granne. En vanlig utsikt för oss är att se honom på grannens köksbord.
Ida och Dreas fick en ny familjemedlem… och vi en ny släkting, dessutom fick vi Thompa nya fälgar. Ingen ska tro att man bara åker till ”däck-Berra” i Sumpan då, nej nej nej… man åker så klart hela vägen till Halmstad. Tidig morgon gick starten, men man åker inte långt utan kontroll av däcktrycket. Man passerar heller inte Brahehus utan att stanna och äta lunch men därefter står man på. Efter incheckning på hotellet i Halmstad åt vi varsin burgare; kött respektive halloumi på ”Harrys”. En sak kan sägas: på Harrys fanns ingen Corona. I alla fall uppförde sig ingen av gästerna (locals) som om Corona existerade. Tittar man på statistiken just denna helg så var det Hallands absoluta peak här. Ja, alltså inte just på Harrys men i Halland.
HC: Hotell Continental, kan vi varmt rekommendera. Ett hotell med lite av en ”Vår tid är nu”-atmosfär. Dekorativt, bjussigt, spännande och nästan lite hemtrevligt. Vi fick ett fint rum i vilket det givetvis fanns en minibar med tillhörande prislista. Säg att slumpen skördar, när fortsättningen kommer: På baksidan av prislistan tittade Greta Garbo fram. Alltså en bild på frimärket från 2005.
Thompa fick sina fälgar. Vi körde förbi Västervik och hälsade på Ellinor där också Yvonne var innan vi åkte hem igen… och man åker inte raka vägen hem utan att passera en biltvätt. Givet!
Mitt nya körkort kom till posten. Det, vars fotografi var taget utifrån principen om de ”oändliga” (tre) försöken i vilka jag slutligen log töntigt och var flottig i pannan. Så här är det; jag hade kunnat le töntigt, inte alls, gjort en grimas eller asflabbat. Hela körkortet är ändå översållat av säkerhetsdetaljer. Det är tunna streck som löper likt krigsärr över hela ansiktet på fotot och Sveriges Riksvapen ligger som en film över vänster öga. Enligt informationen på kortets baksida tog jag körkort den 9 mars 1983 och förutom att köra bil får jag framföra en moped klass I (EU moppe). Enligt Thompas körkort får han köra MC och bil med släp upp till 4250 kg, utöver bil och moppe. Och så har han inte flottig panna heller.
Mer hotellfeeling! Manne och jag körde en repris på förra året, med anledning av hennes födelsedag, då vi åt hotellfrukost på Scandic i Roslags Näsby, tog en förmiddag off och bara snackade goja. Gott och mysigt. Avkopplande och skönt. Det går faktiskt att röra sig runt lite trots Corona och det är förvånande hur folktomt och ”hygieniskt” det är överallt. Med avstånd, handsprit, skyddshandskar och handhygien kommer man långt. Vi är ofta ute på fik eller i rörelse och konstaterar hur restriktivt det fungerar på ställena. Utom i Halmstad då. För övrigt gör vi vad vi kan för att göra skillnad på dagarna och försöka fjonga till det. Exempelvis avslutar vi varje kväll med att skriva upp en positiv sak/händelse/känsla eller upplevelse med dagen. Vi har en hel låda full med lappar och tanken är att en gång i månaden tända ett ljus, eventuellt förse oss med nåt att äta eller dricka och sätta oss tillrätta för att ta oss igenom alla lappar. Asså, vad sägs? Boosting! Idén förstärktes lite grann i Halmstad då vi bjöds på varsin lyckokaka i receptionen.
Veckan efter jullovet hade vi skolans årskurs 9 på distans och åk 8 i skolan. Då gällde det att hålla koll på lektionerna. Varannan gång öppnade jag klassrumsdörren och varannan gång öppnade jag upp datorlocket och Classroom på Google. Väldans spejsat. Veckan därefter körde vi tvärtom. Då var årskurs 8 på distans och åk 9 i skolan. Den veckan var jag hemma med förkylningssymtom och körde allt på distans. Rubbet. Jag öppnade och stängde Classroom på löpande band från köksbordet hemma. Massor blev gjort, även administrativt, och jag jobbade än mer intensivt än om jag hade varit i skolan. Jag förbannar mig själv när jag presterar… men älskar det samtidigt.
Jag skickade efter ett PCR-test och gjorde svalg-, näs- och salivprov. Skickade iväg det måndag eftermiddag och fick svar tisdag morgon. Provsvaret var negativt. För Ville som gjorde samma besiktning var det värre. Han var positiv men skönt nog inte mer sjuklig än vanliga förkylningssymtom.
Thompa och jag hade också varsitt antikroppstest bokat i veckan. Vi bokade av det, tänkte: Varför då, vad tjänar det till att göra det? Så här nära Coronamisstankar har jag aldrig varit. Viktigt med ökad vaksamhet nu när vi har smått i familjen.
Ytterligare en tillökning har sett dagens ljus. Det är ”Fadder”, den 9:e boken i serien om Laduvikarna, som nu kommit ut till försäljning, ex på Bokus. Samtidigt har det börjat röra sig på bokförlaget som jobbar med bok 1; Waller. Förlaget Ekström & Garay ville nu i första hand ha en baksidestext och en författarpresentation. Vi kommer jobba oss igenom manuset tillsammans under våren och nån gång tidig sommar ska den vara klar för utgivning.
Det har faktiskt blivit någon grad ljusare! En liten skymnings- och gryningslektion kanske kunde vara på sin plats nu som vi kan följa medan vi längtar efter våren. Före solens uppgång är det inte helt mörkt utan det gryning råder under en viss tid. På samma sätt fungerar det efter solens nedgång. Då blir det inte mörkt omedelbart utan skymning. När solen befinner sig strax under horisonten sett från en viss plats lyser den fortfarande på den ovanliggande atmosfären. Gryning- och skymningsfenomenet orsakas av att detta ljus sprids och därmed kan nå jordytan.
Första tiden efter solnedgång kallas borgerlig skymning och är perioden efter solens nedgång tills solens mittpunkt befinner sig 6° under horisonten. Den varar mellan 40 minuter och en timme. Himlen är ljusare i den riktning som solen gått ned och mörkare i den motsatta riktningen. Då är det så pass ljust att man en molnfri dag kan läsa en tidning utomhus. I slutet av den borgerliga skymningen syns även de ljusstarkaste stjärnorna. Tiden från den borgerliga skymningens slut tills dess att solens mittpunkt befinner sig 12° under horisonten kallas nautisk skymning. Under denna skymningsperiod är det så pass ljust att man ännu inte kan se alla stjärnor. Men det är tillräckligt mörkt för att de ljusaste stjärnorna syns och horisonten framträder tydligt. Vid navigering till sjöss, mätte man med hjälp av en sextant höjden till solen, stjärnorna och planeterna. Tiden från den nautiska skymningens slut tills dess att solens mittpunkt befinner sig 18° under horisonten kallas astronomisk skymning. Det är ännu inte helt mörkt. Därefter tar natten över och när dagen sedan gryr sker det lika stegvis fast spegelvänt: Först astronomisk gryning, därefter nautisk gryning och slutligen borgerlig gryning.
Gryning och skymning alltså. Bara svenska språket har två ord (eller nästan fem?) för det som på engelskan enbart heter Twilight, crépuscule på franska, dämmerung på tyska, tusmørke på danska och tussmørke på norska samt hämärä på finska. (Thompa, det blir glosförhör senare).
Måste bara kolla en sak: Sa jag att jag har blivit mormor? Minns inte, men tror heller inte att det är någon fara på taket med en repris på det. Jag fick den stora äran att vara delaktig i en stund av joy. Han log, ”gluckade” med rösten, tittade storögt och lyssnade på oss andra i soffan. Vi som inte var bebisar satt med gapande munnar; ”Va?! Hörde ni? Han skrattade!!”
Nu över till en helt annan sötdeg.
Det är väl ingen som har börjat med semlor redan!? Eller förresten; gör som du vill. Det är väl fullkomligt strunt samma, både när man äter och hur man äter. Förutom helt vanliga semlor finns ju sedan några år tillbaka varianten semmelwraps att köpa. Man kan också göra semmel-smoothie; en semla mixad med varm mjölk eller semmelshots: kaffe och 2 cl vaniljlikör, 1 cl mandellikör samt vispad grädde. Princessbakelse-semla och muffinsemla finns också att köpa om man inte ger sig att baka egen semmelkladdkaka eller chokladsemmelbollar.
Tur att vi inte lever på 50-talet då det kunde vara förenat med böter att inte sköta sig under semmeltiden. Det vore väl nåt på toppen av att vara fattig och ful… att också vara kriminell?
—————————- CORONA —————————-
Pandemin sprider sig fortfarande som en löpeld i världen och USA, Brasilien samt Indien ligger absolut sämst till i antalet avlidna. Läget är fortfarande illa i EU-länderna, främst i Spanien och Portugal, även om en tendens till utplaning börjar synas. I Sverige har det länge varit värst i Skåne, Halland och Blekinge medan det i Stockholmsområdet äntligen börjat plana ut litegrann. Sveriges regioner får alltmer ljusa fläckar men Skåne toppar ligan ännu.
Rekommendationerna som gäller är att alkoholservering är förbjuden efter klockan 20:00 (tidigare var det kl 22:00) och antalet som får sitta tillsammans var tidigare begränsat till max 8 personer men nu gäller 4 pers. Tio kvadratmeter per person är det svängrum som ska hållas i offentliga lokaler. Munskydd gäller fortfarande i kollektivtrafiken under rusningstid samt att man i möjligaste mån arbetar hemifrån.
Det vaccineras för fullt, kring tvåhundratusen har fått sin första spruta men det är inte förrän efter andra sprutan som man har fullgott skydd, eller åtminstone 95-procentigt. Mellan 5 och 7 procent testar ändå positivt efter första sprutan. Uppföljningar har visat att det inte går att pusta ut helt heller efter den andra sprutan. Men det är skillnad på att bli infekterad, med andra ord testa positivt och att bli sjuk. Vaccinet skyddar mot sjukdom och ger höga nivåer av antikroppar.
Det har visat sig att en del biverkningar kommer i och med den andra sprutan men det är visst som det ska vara. Det beror bara på att kroppens motståndskraft har aktiverats efter första dosen och att kroppen då känner igen ämnet snabbare när den kommer i kontakt med det på nytt. Fortsatt ska FHM’s restriktioner ändå följas eftersom de som är vaccinerade kan bära på viruset och fungera som asymtomatiska smittspridare.
Israel är det land i världen som hunnit längst med vaccineringen mot covid-19. I januari hade drygt två miljoner av landets cirka 8,7 miljoner invånare fått den första sprutan och kanske blir detta landet som först kommer att vaccinera igenom sin befolkning. Det är då svaret ges om vaccinen klarar av att släcka pandemin. Det är själva målet med vaccinationerna.
Vid starten av april hade cirka 50 000 människor avlidit i världen och 1 miljon var Coronasmittade. Över 5000 var smittade i Sverige och knappt 240 avlidna.
Vid starten av maj hade drygt 230 000 avlidit i världen och 3,3 miljoner var Coronasmittade. Över 21 000 var smittade i Sverige och knappt 2600 hade avlidit.
Vid starten av juni hade drygt 370 000 avlidit i världen och 6,2 miljoner var Coronasmittade. Över 37 500 var smittade i Sverige och knappt 4400 hade avlidit.
Vid starten av juli hade knappt 511 000 avlidit i världen och över 10,5 miljoner var Coronasmittade. Drygt 68 400 var smittade i Sverige och drygt 5300 hade avlidit.
Vid starten av augusti hade knappt 700 000 avlidit i världen och över 17,6 miljoner var Coronasmittade. Knappt 80 500 var smittade i Sverige och drygt 5750 hade avlidit.
Vid starten av september hade drygt 850 000 avlidit i världen och fler än 25,5 miljoner var Coronasmittade. Knappt 84 400 var smittade i Sverige och drygt 5800 avlidna.
Vid starten av oktober hade drygt 1 miljon avlidit i världen och knappt 34,4 miljoner var Coronasmittade. Drygt 93 600 var smittade i Sverige och knappt 5900 avlidna.
Vid starten av november hade drygt 1,2 miljoner avlidit i världen och knappt 46,3 miljoner var Coronasmittade. Drygt 125 000 var smittade i Sverige och knappt 6000 avlidna.
Vid starten av december hade knappt 1,5 miljoner avlidit i världen och knappt 63,5 miljoner var Coronasmittade. Drygt 243 000 var smittade i Sverige och knappt 8700 avlidna.
Vid starten av januari hade drygt 1,8 miljoner avlidit i världen och knappt 83,5 miljoner var Coronasmittade. Knappt 437 500 var smittade i Sverige och närmare 9000 avlidna.
Nu lämnar vi januari med drygt 2,2 miljoner avlidna i världen och en bit över 103 miljoner Coronasmittade. Nära 567 000 var smittade i Sverige och knappt 12 000 avlidna.
Snön ligger vit på taken. Även på vägar, bilar, träd och räcken; decimetertjockt. Snövallar, 3 till 13 minusgrader, plogbilar och sandning. Men, nu trampar vi ändå på mot ljusare tider.
Tack nu har jag läst mycket alla sorters, Barbie var tråkigt. Ni fick var sin illegal Semla av mig kunde du skrivit, så hade jag fått vara med lite, eller en bild på……gumman i opposition är ju med det räcker gott. Bra representant och ett gott stöd. Fick du med drinklistan från hotellet.
Ståupparen gick inte att höra, trots förstärkning