Februari 2021

För precis ett år sedan var vi 450 mil bort och gjorde fotavtryck i Gran Canaria’s Saharasand. Det känns länge sedan. Februari är Thompas födelsedagsmånad och förra året var huset fullt. En otänkbar idé i år. Tänk vad lite vi visste då om vad vi hade framför oss och om allt som skulle bli förändrat. Det var väl någonstans här efter, en bit in i mars, som ekorrhjulen började köra i lite nya spår.

Då Corona inte bara associerades med en trevlig öl att trycka ner en limeklyfta i. Då ingenting kunde planeras lättvindigt eller tas för givet enligt tidigare vanor och önskemål. Då vi plötsligt skulle börja sjunga och tvätta händerna samtidigt. Då vi inte längre fick vara på jobbet med förkylning trots att vi haft som vana att snörvla i kors och jobba samtidigt. Då åldern som dittills bara varit en siffra blev en mycket viktig siffra, särskilt om man är 70 plus. Då myndigheter helt plötsligt började styra vårt resande, umgänge och antal personer som får träffas. Då vi lärde oss att gå som springarna i ett schackspel; med ett steg åt sidan och två framåt…

Då Valborg ställdes in, studentfirande likaså. Även påsk- och midsommarfirande, semestrar, sportande, festande och dansande. Då myndigheter styrde bort först nattsuddandet, sedan After Ski’n, därpå självaste jultomten och slutligen stoppade allmänt alkoholintag efter klockan 22. Nej! Klockan 20. Då vi uppmanades att jobba hemifrån, stanna hemma samt studera på distans. Då orden pandemi och antikroppar blev en vardagsterm och då vi trängde undan de vanliga sorgekvädena om vädret och började älta Coronasnack i stället. Då, när statsministern drämde näven i bordet både en och två gånger och allt liksom blev alldeles upp och ner.

Att avstå och hålla sig på sin kant har varit nödvändigt för att bidra till hejdad smittspridning och ett minskat antal döda och sjuka. Men de är knappast värdiga att kallas uppoffringar i sammanhanget av att 2,5 miljoner människor i världen har fått sätta livet till pga covid-19. Många av världens länder har stängt ner mer än Sverige och infört skarpa restriktioner. Men om vi lämnar i-världen för ett ögonblick och slutar lipa för att det (just nu) inte är möjligt att shoppa, resa, trängas, festa och kramas.

Regeringen förlänger nationella restriktioner - Torsby.se

9 av 10 som dött i Corona bor i den rika delen av världen och majoriteten av dem är över 60 år. Äldre människor har drabbats värst. Faktum är att även mindre allvarliga virus kan få svårare konsekvenser i dag, i och med att andelen äldre och sårbara kraftigt har ökat. 2,5 miljoner människor… men faktum är att lika många till, faktiskt fler än 2,5 miljoner har avlidit av konsekvenser på grund av världens restriktioner enligt FNs statistik. De som dött till följd av restriktionerna, bor på den fattiga halvan av jordklotet och är främst unga. De tillhör låginkomstländerna.

Det handlar om kvinnor som har dött i barnsäng och nyfödda som inte överlevt förlossningsdagen eller första månaden. Det har också handlat om att undernäring har ökat och vaccinering minskat sedan pandemins start. Barn har dött i lunginflammation, diarré och malaria, är undernärda eller inte blivit vaccinerade. Man räknar också med att minst 13 miljoner små flickor har gifts bort som ett resultat av att skolor stängts ned i flera länder. Tusentals könsstympningar av barn, konsekvenser för hbtq-personer samt en överdödlighet hos vuxna till följd av sjukdomar som tbc och hiv har noterats.

Man räknar försiktigt med att åratal, kanske tiotals år, av utveckling har förlorats detta första år av pandemin. Det är en ganska så sorglig historia.

Årets Thompadag startade hur som helst med en frukostbricka laddad med en bister knäckemacka och en mugg svart kaffe. Underbart! Det är en av mina bästa utsikter; att se Thompas ansträngningar och försök med att stävja sin oro över att gräddtårtan och skumpan på sängkanten brunnit inne. Han klarar det såååå dåligt. Dramat följdes upp en dusch senare, med en lång och god frukost inklusive bubbel och paket i köket. Lång frukost blev till plötslig hets eftersom vi hade en busstur att passa. Det att styra fingersynkroniseringen med att varannan öppning låta fingrarna arbeta horisontellt och varannan gång vertikalt behövde ändå brytas. En hel dag hade inte räckt.

Vi tog en tur till stan för att hoppa på en skärgårdsbrunch på Strömma kanals ”Östanå I”. För att undvika bufféträngsel serverades buffé vid sittande bord. Förrätt, varmrätt och efterrätt i olika små skålar på en planka, två plankor, tre plankor… ja egentligen hur många vi ville. Det var ett friskt uppvaknande att äta det man serverades i stället för att välja det man alltid brukar vid buffén. Tre timmars tur blev det inklusive en spännande helomvändning bland isflaken i halvlek. Tillbaka på Strandvägen hoppade vi av och tog en långlång promenad över Djurgården och vände sedan bort mot Östra Station för hemfärd med tåget.

På en av helgdagarna därefter samlade vi det vanliga gänget på altanen och körde korvgrillning. Det var ganska kallt… för att vara exakt; förjävligt kallt men trogna gänget stod ut i över två timmar, med andra ord; så länge som vi brukar stå ut tillsammans 😉

Det här var första gången som Levi fick vara med på kalas och träffa hela gänget (eller om det nu var tvärtom kanske eftersom han mest sov). Lille Prinsen, Guppin, Levi-Lusen. Jag har har försökt kleta mig in i familjelivet ett par gånger i veckan men det räcker så klart inte på långa vägar. Det finns inget gosigare än att ha honom inpå sig, att närstudera honom både när har är vaken och när han sover. Höra honom knorra och låta, se hans rörelser och miner, och se hur metodiskt han bygger upp sin Tekla inför ett stundande utbrott. Värsta gullegrisen <3

Övrigt festande denna månad bestod av en Alla-hjärtans-matpåse från Carima. Igen då med förrätt, varmrätt och efterrätt. Skagenbakelse med fina stora räkor, tunt skivad tjälknöl med potatiskaka och kantarellsås. Detta goda avslutades med en söt och krämig chokladtårta. Svingott och superfestligt. Semmeldagen har ju passerat och då har vi provat diverse varianter, både vanliga och ovanliga. Lyxsemlor, wienersemlor och Tössesemmelwraps. Två gånger har vi haft pling på dörren och fått oväntade semmelleveranser.

Ena gången var det Ville som lämnade över en ny sorts semmelwrap från Stockholms stenugnsbageri och nästa gång överraskade MAMMA med semlor. Nu hade vi ingen bild på just den semlan men väl på en annan slags wrap 😉 En sak kan sägas: ingen semla smakar godare än den som kommer oväntat och som en överraskning. Vi har ju våra fikaturer på helgerna och det har blivit ett par svängar till Kardemumma i Kyrkbyn och så ett besök på Stora Skuggans Skafferi. Vår alldeles speciella ’dejtingplats’.

Fint som snus var vi också på Knut på Upplandsgatan. Varje måndag serveras palt där och det var jättelänge sen sist. Man serveras tre halvor i taget och den första omgången slinker ner som vore det ett glas vatten. Den andra laddningen går av bara farten (men ändå med en känsla av att paltkoman hägrar). Inför omgång tre behöver man tänka sig för. Jag sträckte mig till två ytterligare halvor, vilket totalt blev fyra paltar för kvällen. Thompa drog i sig hela sex stycken (!) men så sov han dåligt sen. Hur den sov som en gång slagit rekordet på Knut med sina 21 halvor, kan vi bara ana. Wow! Fler än 10 paltar, det går ju bara inte.

I det sammanhanget passar det alldeles utmärkt att prata motion. De flesta trender kommer från USA, så även denna. Den kallas för ”mall walking” och är övningar då människor går eller joggar genom de långa korridorerna i köpcentra. Inomhusklimatet där är bra, underlaget jämnt och rent plus att det finns bekvämligheter som toaletter, bänkar och vatten överallt. Mallvandring utförs individuellt, i grupp eller som en del av ett organiserat galleriprogram. I dessa ingår erbjudanden, smakprover och extrapriser. På många ställen erbjuds man tröjor för att signalera att man är en ”mall walker”. Alltsammans skitbra tycker amerikanen. Helknäppt om nån frågar mig, eller förresten: Jag ändrar mig. Det är ju suveränt på många sätt: Gratis (om man skippar erbjudandena), ensamma själar kan mötas… och motion är ju alltid bra.

Vår boostinglåda full av lappar med positiva saker/händelser/känslor eller upplevelse, från dagen som nyss passerade, rullar på. Kan tänka mig att någon är nyfiken på vad som stod på de 62 lapparna från januari och det kommer vi så klart inte att berätta. Jo okej, några exempel då:

”Alla mina närmaste har verkat glada idag o nyss”, ”Köttig middag”, ”PCR-test utan att kräkas, väntar in svar nu”, ”Ny familjemedlem har anlänt”, ”Bra kaffeinköp på Lidl. Nöjd!”, ”Jaaa, lyckades bjuda in Sträng i familjen”, ”Sol idag, vårkänsla och indisk mat. Vi har det bra”, ”Balsamicosky, skumpa, Paul Lefevbre och Nadja”, ”Lådstädning”.

Hahaaahaa!! Där någonstans har vi standarden på våra känslor och upplevelser men vi kan intyga att det var hur fint som helst att göra denna slags recap på månaden. Och ikväll är det dags igen.

När AI-utvecklingen gick från noll till ett, var den på allas läppar. Är Artificiell Intelligens bra eller dåligt? Är vi för eller emot? Spelar det ens någon roll vad vi tycker, det händer ju bara? Nu kanske det bara är jag som tycker att det blivit rätt så tyst om AI, fast nu handlar det inte om en utveckling från ingenting till någonting, utan snarare om en eskalerande verklighet. I det tysta. Vi kommer att bli utbytta och de mest avancerade jobben ryker fortast. Jobb som lika gärna kan utföras av en robot kommer att tas ifrån oss och vissa yrken är särskilt utsatta. En av fyra poliser kommer att vara robotar om tio år (i alla fall i USA) och inom vården används redan AI. Planer finns att skapa en robot som kan operera in implantat i patienters hjärnor. Hand upp, den som skulle vara trygg med det. Digitala terapeuter finns sedan flera år tillbaka och ett mål är att utforma terapi åt patienter som lider av bland annat ångest och depression. Robotar skulle också kunna vara rekryterare, där har tekniken redan kommit långt. Även designers kan bytas ut, likaså konstnärer. Tester finns också där algoritmer hjälper domare att göra straffbedömningen på dömda gärningspersoner samt avgöra hur stor risken för återfall är hos den dömda personen.

Lärare kan säkert också bli utbytta, vi har ju testat lite redan nu i alla fall med Digital Intelligens. Gör bara så här: Lägg in uppgifter på Google Classroom, bjud in elever och tilldela dem en kurskod. Starta mötet, ta närvaro och låt sedan eleverna arbeta med uppgiften du lagt in. Eleverna kan ges tillåtelse att stänga av kameran och ljudet om de lovar att höra av sig vid behov… (vilket ingen vågar eftersom alla andra vips kan höra att stöd behövs och vem vill vara den enda som räcker upp handen)… Sen är det bara att köra LTG-metoden = Låt Tiden Gå. När lektionen närmar sig sitt slut kan läraren använda samma teknik som domaren i en rättssal. Dvs trycka igång mikrofonen, harkla sig (högst nödvändigt efter att rösten vilat i 55 minuter), luta sig framåt och säga något i stil med: ”objection sustained”, ”rätten tar paus”, ”huvudförhandlingarna återupptas på torsdag klockan 12”. Sen är det klart. Relationsskapande? Hmmm, jag vet inte… Intelligent? Så där.

Nå, skämt åsido men vi har ju kört distansundervisning ända sedan veckan före jullovet. Från och med första veckan efter lovet fortsatte det med årskurs 9 på distans. Därefter åk 8, sedan åk 7 och så tillbaka till åk 9 igen. Efter sportlovet och två veckor framåt kommer alla årskurserna 7, 8 och 9 ha distansstudier samtidigt. Vad som händer vecka 12 vet vi inte. Någonting annat i skolvärlden som klubbats är detta beslut: Det som under vår skoltid hette ’Biologi’ och ingenting annat, heter nu i stället ’Sex och Samlevnad’ (mycket embarrassing), men kommer från i höst att heta ’Sexualitet, samtycke och relationer’ (otroligt pk). Det nya namnet och innehållet i skrivelsen signalerar behovet att stärka skolans jämställdhetsuppdrag. Som om det inte vore nog med det, kommer grundsärskolan byta namn. Anpassad grundskola ska det heta, som om inte all grundskola är just det; anpassad. Utom distansskolan då för den är rätt kass.

Januari/februari = flera veckor av snödrivor och sliriga vägar, cirka 10 minusgrader; dubbla jackor, tjocka vantar, mamelucker, mössa och ändå fryshutter ända in i skelettet. Men plötsligt på flera platser i landet slogs värmerekord för februari. Bland annat i Göteborg där termometern visade 10,4 och i Skara där den stod på hela 13,2 grader. För att våren ska avanceras så ska dygnsmedeltemperaturen vara över noll grader i följd under sju dagar. 

Våren har kommit till delar av Skåne, i övrigt har vi inte vår än. Däremot har det varit vårtemperaturer i stora delar av Götaland, Svealand och sydligaste Norrland. Helgen 20:e-21:a var det tillräckligt med plusgrader för att knäcka snön och ytterligare en vecka senare hjälpte solen till. Sista dagen på månaden hade snön försvunnit helt och de första vårblommorna visade upp sig. Det blev en dag med vårvärme och öppen dörr långa stunder under dagen. Vi fikade ute i solen mitt på dagen med Guppi-familjen. Till middag körde vi grillad korv och filodegspaj med Ville på altanen. Altanen som för övrigt har börjat anta formen av ett ramverk. Det fick inleda sportlovet, det efterlängtade.

—————————- CORONA —————————-

Allvarliga pandemier har drabbat mänskligheten med ungefär 30 års mellanrum de senaste århundradena men det är en historisk ovanlighet att pandemier dröjer sig kvar länge. Tegnell har ända från start sagt att det först om två år är möjligt att få facit på pandemin. Ändå har det cirkulerat myter om att Sverige skulle vara bland de värst drabbade i Europa. Det stämde i viss mån i slutet av den första vågen i maj, och blev sedan en sanning hos många. Att utgå från ländernas egen rapportering av smitta och dödsfall är ganska meningslöst eftersom testning och kriterier varierar mycket. Dessutom; de länder som drabbades lindrigt under den första vågen, exempelvis centrala och östra Europa, har fått en betydligt hårdare smäll under under höstens och vinterns andra våg.

En mer trovärdig jämförelse länder emellan är att mäta överdödlighet. Det går ut på att jämföra olika länder med liknande demografi. Man jämför då hur många som har dött under året mot föregående fyra år. Då ser man att Sverige är ett av de mer lindrigt drabbade länderna i Europa. Ungefär två tredjedelar av länderna i Europa har en betydligt högre överdödlighet än Sverige. Dock ligger Sverige i särklass högst i jämförelse med övriga nordiska länder, även om situationen i Danmark just nu försämras. Att Sverige och Danmark drabbas värre än våra nordiska grannar, inte bara av pågående influensa utan även historiskt, kan förklaras av de betydligt större och mer sammanhängande urbana områden och den tätare kontakten med kontinenten. Norge, Finland och Island kommer nog ha de lägsta dödstalen i hela Europa när pandemin är över.

Skillnaden i antal dödsfall under 2020 jämfört med ett genomsnitt för åren 2016–2019 i respektive land placerar Norge på plats 31 på listan. Norge har en underdödlighet på -0,4% närmast Litauen som har 0,4% överdödlighet. Sverige finns på 23:e plats med 7,6% överdödlighet, nära Grekland och Ungern. Frankrike har en överdödlighet på drygt 10% och har hamnat på en 19:e plats. Men allra överst på listan ligger Liechtenstein med 20,8% överdödlighet, tätt följt av i tur och ordning: Spanien, Polen, Slovenien, Italien, Belgien och på plats nummer 7 finns Tjeckien.

Nu är vi världen inne i, eller på väg in i, en tredje våg och den befarades slå hårdare än andra. Anledningen är den ökade kontakter mellan människor, men också att nya mer smittsamma virusvariant sprider sig. En brittisk, en sydafrikansk och en brasiliansk mutation ger bränsle åt smittspridningen.

I Sverige som helhet minskade faktiskt antalet covidsjuka som vårdats på sjukhus under månadens första halva men siffrorna började vända uppåt igen före sportlovet. Landet är avlångt och smittspridningen varierar mellan länen. Västerbotten: kurvan av smittade har dragit iväg markant uppåt, antalet smittade nästan en dubblering. Gävleborg: en försiktig ökning, den brittiska virusmutationen har spridits mest. Uppsala: Antalet smittade ligger still. Kalmar, Kronoberg- och Örebro: sjunkande smittspridning som bedöms vara kontrollerad. I Stockholm där smittan varit hög under en längre period bedöms läget i länet fortfarande som allvarligt. 

Nyheter när det kommer till smittspridning. Det är inte som man först trott att man smittades exempelvis via handtag eller pengar. Risken för kontaktsmitta är relativt liten. Smittspridningen sker genom luften i små droppar som bildas när man andas, sjunger eller skrattar och sker lättare i trånga, dåligt ventilerade rum med torr luft. Smittan förs också vidare genom nysningar eller hostningar. Högre nivåer av aerosolpartiklar registreras när man pratar högt, skriker, sjunger eller harklar sig i jämförelse om man andas lugnt och normalt. Infektionsgrad, ålder och övervikt verkar också spela roll. En äldre och tyngre samt mer infekterad person utsöndrar större mängder aerosoler i utandningsluften.

Sex covidvaccin kommer att användas nu under första halvåret. Två vaccindoser behövs och de ges med cirka tre veckors mellanrum. Studier har visat ett bättre immunförsvar om det går längre tid mellan doserna.

Vaccinet från Pfizer/Biontech har en hög skyddseffekt på uppemot 95 procent men rekommenderas inte för personer över 65 år. En nackdel med vaccinet är att det är väldigt känsligt och måste förvaras mycket kallt. Moderna vaccin har en skyddseffekt på uppemot 95 procent. Ges just nu i första hand till personer som är 65 år och äldre. Vaccinet är mindre temperaturkänsligt. Vaccinet från Astra Zeneca ligger något lägre och har en skyddseffekt på enbart 81 procent och rekommenderas därför endast till personer under 65 år. Eventuellt ger detta vaccin inte tillräckligt skydd mot den sydafrikanska varianten. Tre andra vaccin är under utvärdering: dansk/amerikanska Janssen och amerikanska Novavax samt tyska Curevac. I nuläget går det inte att dra slutsatser om vaccinets effektivitet eller säkerhet.  

Vid starten av april hade cirka 50 000 människor avlidit i världen och 1 miljon var Coronasmittade. Över 5000 var smittade i Sverige och knappt 240 avlidna.

Vid starten av maj hade drygt 230 000 avlidit i världen och 3,3 miljoner var Coronasmittade. Över 21 000 var smittade i Sverige och knappt 2600 hade avlidit.

Vid starten av juni hade drygt 370 000 avlidit i världen och 6,2 miljoner var Coronasmittade. Över 37 500 var smittade i Sverige och knappt 4400 hade avlidit.

Vid starten av juli hade knappt 511 000 avlidit i världen och över 10,5 miljoner var Coronasmittade. Drygt 68 400 var smittade i Sverige och drygt 5300 hade avlidit.

Vid starten av augusti hade knappt 700 000 avlidit i världen och över 17,6 miljoner var Coronasmittade. Knappt 80 500 var smittade i Sverige och drygt 5750 hade avlidit.

Vid starten av september hade drygt 850 000 avlidit i världen och fler än 25,5 miljoner var Coronasmittade. Knappt 84 400 var smittade i Sverige och drygt 5800 avlidna.

Vid starten av oktober hade drygt 1 miljon avlidit i världen och knappt 34,4 miljoner var Coronasmittade. Drygt 93 600 var smittade i Sverige och knappt 5900 avlidna.

Vid starten av november hade drygt 1,2 miljoner avlidit i världen och knappt 46,3 miljoner var Coronasmittade. Drygt 125 000 var smittade i Sverige och knappt 6000 avlidna.

Vid starten av december hade knappt 1,5 miljoner avlidit i världen och knappt 63,5 miljoner var Coronasmittade. Drygt 243 000 var smittade i Sverige och knappt 8700 avlidna.

Vid starten av januari hade drygt 1,8 miljoner avlidit i världen och knappt 83,5 miljoner var Coronasmittade. Knappt 437 500 var smittade i Sverige och närmare 9000 avlidna.

Vid starten av februari hade drygt 2,2 miljoner avlidit i världen och en bit över 103 miljoner var Coronasmittade. Nära 567 000 var smittade i Sverige och knappt 15 000 avlidna.

Nu lämnar vi februari med drygt 2,5 miljoner avlidna i världen och knappt 116 miljoner Coronasmittade. Närmare 660 000 var smittade i Sverige och knappt 13 000 avlidna.

 

2 svar på ”Februari 2021

  1. I undran och beundran över allt tänkt, upplevt och skrivet. Tack för jag fick delta och ta mig tusan hade inte också lilla grisen satt sina spår, å dom spänstiga flugorna också. Tack också fast jag inte begrep väderrapporten men just den är ju inget att minnas f ö ganska trist och nu var det väl ändå tur att ni fick med Levi att titta länge på åsså lillpuma där. Sista kapitlet tog bara onödig tid, men det får väl stå kvar för eftervärlden. Så godkänt och tack för födelsedagsfesten i efterhand, så roligt ni/Pipet kan hitta på å ha. Yeij

  2. I undran och beundran över allt tänkt, upplevt och skrivet. Tack för jag fick delta och ta mig tusan hade inte också lilla grisen satt sina spår, å dom spänstiga flugorna också. Tack också fast jag inte begrep väderapporten men just den är ju inget att minnas f ö ganska trist och nu var det väl ändå tur att ni fick med Levi att titta länge på åsså lillpuma där. Sista kapitlett tog bara onödig tid, men det får väl stå kvar för eftervärden. Så godkänt och tack för födelsedagsfesten i efterhand, så roligt ni kan hitta på å ha. yej

Kommentarer är stängda.