Mars 2021

Säger hejdå till mars m.h.a. tre kluringar:

1) Folk köper mig för att äta, men äter mig aldrig. 2) Vilka saker kan du äta? 3) Vad är två saker du aldrig kan äta till frukost?

Månaden inleddes med ett sportlov vilket passerade med blixtens fart. Thompa jobbade hela veckan medan jag tog tag i bokskrivandet. Bok No.10; ”Mummel” is in progress 🙂 Jag läste igenom det jag påbörjat sedan tidigare, rättade en del och skrev nytt. Nu är inledningen och ytterligare 5-6 kapitel klara.

Mitt i detta hörde redaktören Johan av sig, som utlovat, från förlaget Ekström & Garay. Han hade synpunkter på det manus jag skickat in (första boken ”Waller”) … och jädrans i min låda vad han hade läst och tyckt till. Det är första steget inför release; att han tar sig an manuset. Därefter ska ett layout-jobb göras. Redaktör Johan är journalist och har arbetat för exempelvis Sydsvenskan och Sveriges Radio. Han har även arbetat utomlands och skrivit reportage från Berlin och Bryssel. Han är kulturvetare och har en fil.kand. i förlags- och bokmarknadskunskap. Någon att lita på tänker jag.

Det har varit en enda stor önskan från mig; att någon som jobbar med texter och manus skulle kunna säga någonting vad som helst om det jag skrivit. Nu fick jag veta, och känner mig exalterad. Redaktören har föreslagit förbättringar, ställt frågor, ifrågasatt, petat här och kapat bort där. Framför allt har han jagat mig när det gäller ”gestaltningar”. Han vill se färre adjektiv och fler verb. Kämpa nu Wike!! Givetvis behöver jag inte ändra någonting alls. Han är noga med att gång på gång poängtera att det är min berättelse och att det är jag som bestämmer. Jag fick ungefär två veckor på mig att ta del av hans synpunkter och det har jag gjort. Varenda en.

Det var kul att ta sig igenom det allra första manuset i kontrast till att sitta med det tionde. hade jag ingen som helst aning om vart allt var på väg. NU tänker jag att ”de”, alltså karaktärerna, bara skulle veta vart jag drog iväg med dem. Att skriva är en utmaning mer för baken än för huvudet faktiskt. Att sitta på rumpan är en mental utmaning, skönt då att kunna knyta på sig skorna och ta en joggingtur mellan varven. Ena dagen var det med broddar under skorna och nästa på barmark. Emellanåt tänker jag att alla mina dagar skulle se ut så: skriva och träna, skriva och träna.

Vi har firat Joel. Den lille rumpenissens 28-årsdag firades med digital presentöppning och i stort sett ingen träff. Love har också fyllt år och hans födelsedag frös inne helt, i alla fall för ett tag. Ville däremot, han klumpar ihop sig och rör sig runt med sin antikropp. Han har hittat sig ett nytt hem ihop med en kompis. En tvåa på Viggbygärdet, trångt och mysigt. Han kallar det man cave. Jag kallar det för dyrt som fan. Under mars packade han ur sin ”lya” här hemma. ”Det ska jag ha, det ska jag inte ha, det ska jag ha, det ska jag inte ha… älskar, älskar inte” … men vart allt skulle ta vägen som han valt att lämna? Ja tippen blev vår nye vän. Mycket hamnade där. Det märkliga med allt det här var att jag åkte på jobb: dels att efterlysa en ny hyresgäst, för i första hand ett år. Det är många som behöver husrum men inte många som tycker att det är värt en flytt för ett år. Det kan bli längre än året men ingenting som går att lova nu. Alltså, dels att ordna visningar och…

… dels att städa ur. Säga vad man vill om 19-åringar men städa kan de inte (förlåt). Det tog 4 timmar att skura uppe, mellan, under, i och på… Ville tänkte nog att dammsuga av lite kunde räcka.

Nu har vi en annan trevlig, och framför allt väldigt lycklig hyresgäst från 1:a april. En 21-åring som precis hade beklagat sig hemma i termer som: ”när ska jag nånsin kunna flytta hemifrån? Man måste ju typ vara miljonär eller så”. Han blev så klart såld på det lilla boet. Men så fort allt var inställt, drogs dörren igen för en tid i karantän. Det är den andra karantänen vi har vägg i vägg (först Ville och nu M), så det kommer allt närmare…

Sportlovet följdes av två veckors distansundervisning i skolan. Första veckan var alla 7-8-9:or hemma och pluggade. Andra veckan endast 7-8:or. Jag har börjat vänja mig vid distanskontakten med eleverna, liksom hittat formen för det. Resten av månaden var alla elever på plats i skolan igen. Det kändes blandat kan jag tycka men absolut bäst för eleverna.

Alla goda ting är sex. Eller kanske inte alla då för vi läste just att sånt som nya livsvanor, preventivmedel och kostnader knutna till barn är faktorer som påverkar fortplantningen. Och även miljöföroreningar så klart. Den hormonella balansen försämrar vår förmåga till fortplantning och särskilt de kemikalier som kommer från plastförpackningar. Mellan 1964 och 2018 har antalet födda barn per kvinna i världen minskat från 5,06 till 2,4. Även fertiliteten har minskat. En studie visar att i vissa delar av världen är den genomsnittliga tjugoåriga kvinnan idag mindre fertil än hennes mormor när hon var 35. Men den mänskliga fortplantningen kan vara i fara på fler sätt. Enligt ny forskning har mäns spermieproduktion i västvärlden sjunkit med 59 procent mellan 1973 och 2011. Produktionen av dugliga spermier kan vara nere på noll redan 2045. Och inte nog med det så blir storleken på penisar och testiklar allt mindre. O–M–G!

Men om vi bortser från det, så är andra goda ting sex:

Ett (1): Våren gör frammarsch. Okejrå, lite kall och regnig men ändå…

Två (2): Tack vare att så många följer rekommendationerna för att minska spridningen av covid-19 fanns bara tre fall av ”vanlig” influensa under vecka nio och tio. Och lika lite vinterkräksjuka.

Tre (3): En ny rapport från Brottsförebyggande rådet visar att polisen, åklagarmyndigheten och domstolarna har klarat upp fler brott under coronapandemin. Sex procent fler brott har klarats upp 2020 jämfört med året innan. Det beror på att polisen arbete har minskat exempelvis när det gäller bevakning vid fotbollsmatcher, passansökningar och polisens fortbildning.

Fyra (4): Enligt FN-rapporten World Happiness Report är finländarna lyckligast i världen för fjärde året i rad, och det unnar vi dem va? 149 länder rankade sin lycka i vilken Danmark ligger på plats två medan Sverige hamnar på en sjunde plats. Det enda icke-europeiska land bland de tio översta är Nya Zeeland som ligger på nionde plats.

Fem (5): Thompa har fått nytt jobb. På en stor IT-konsultfirma Det låter väl positivt att vara anställd av ett gäng lyckliga finnar? Företaget ligger också på 4:e plats i en annan ranking. En som handlar om bra arbetsplatser i branschen. Dubbelgrattis till Thompelompen alltså! Egentligen trippelgrattis. Han valde det här jobbet framför ytterligare ett som han hade lika goda chanser att få. Tänk att kunna köra en ”ole dole doff” mellan två likvärdiga och nya tjänster. Det stärker.

Sex (6): I USA:s kongressbibliotek ”National Recording Registry” arkiveras ljud och inspelningar av musik och röster som har återspeglat vår mänsklighet och format vår kultur under de senaste 143 åren. Registret, som sträcker sig från 1878 och framåt, innehåller allt från pop, hip-hop och country till latin, hawaiiansk, jazz, blues, gospel, klassisk och barnmusik. Förutom de musikaliska urvalen finns exempelvis sporthistoria, röstinspelningar från världsledare, till och med den första podcasten. I biblioteket hittar man Louis Armstrongs ”When the Saints Go Marching In, ”Labelles“ Lady Marmalade ”, Nas” “Illmatic” och Kool & the Gangs “Celebration”. Biblioteket tar endast in 25 ljudinspelningar per år till sin samling och för att ljuden ska få äran att bevaras till eftervärlden måste de ha en historisk, estetisk eller kulturell betydelse.

Senast i raden av sånger som ska sparas till eftervärlden blev Kermit the Frogs “The Rainbow Connection”. Låten är framförd av Jim Henson som Kermit the Frog 1979 och handlar om ”trons enorma kraft.” Grodan Kermit alltså 🙂

På tal om Groda… vi har så klart också träffat Levi-lusen go’ som tusen. Ett par gånger per vecka ses vi och det händer grejer. Även om han fortfarande sover otroligt mycket så går utvecklingen fort. Han blir stadigare och tyngre, skrattar stort men utan ljud (sååå gulligt), sorterar intryck och folk, väljer vad han gillar och inte gillar. Precis som alla vi andra också gör.

Thompa har inte fått något sportlov, tvärtom har han jobbat mer än någonsin. Dels åkte han på att kakla i Malins kök och var flyttgubbe åt Ville. Dessutom däcksbyte på bilen och så fort tid och väder har tillåtit, har han snickrat på altanen. Han har också varit sekreterare på uppstartsmötet med Bosögänget inför den nya träningssäsongen. Vi diskuterades båtplaceringar på hamnplan, sjösättning, tävlingar och träningsupplägg med mera. Torsdagsträningarna körs på som vanligt men vi ska nog försöka köra måndagar också så ofta det går.

För att vår tränare ska slippa köra ikapp oss seglare med sin RIB för att instruera, ge tips eller samla oss togs beslutet att köra träningen med hjälp av en VHF (mayday mayday). Vi har därför, inte för att det egentligen behövs men för att det är kul, pluggat på anropsbokstäverna.

 

Och vi kan det!

Alpha, Bravo, Charlie, Delta, Echo, Foxtrot, Golf, Hotel, India, Juliet, Kilo, Lima, Mike, November, Oscar, Papa, Quebec, Romeo, Sierra, Tango, Uniform, Victor, Whiskey, X-ray, Yankie, Zulu.

Ända sedan 1996 har vi ställt om klockan till sommartid och hela EU gör detsamma den sista söndagen i mars varje år. I år blev det natten mellan den 27 och den 28 mars. Egentligen skulle detta vara den sista omställningen till sommartid men inget av EU:s medlemsländer har lämnat besked om vilken tid – sommartid eller vintertid – som de vill ha som permanent normaltid. Valmöjligheten skulle innebära en himla röra med olika tidszoner inom EU så diskussionerna strandade. Dessutom har coronapandemin kommit emellan. Men ställt om klockorna har vi gjort och jädrans vad det kändes.

Rätt svar på kluringar (förlåt Arla men de var verkligen såååå dåliga): 1) tallrikar och bestick. 2) grönsaker. 3)  lunch och middag.

Påskgott på jobbet

—————————- CORONA —————————-

Det krävs att 70 procent av befolkningen måste vara vaccinerade för att flockimmunitet ska kunna uppnås. Nu finns ett första samhälle i Europa som har genomfört massvaccination av en hel befolkning och därmed fått fullt skydd mot covid. Åttiofem procent av befolkningen har fått sin första spruta och även den andra sprutan ska ha getts innan mars månads utgång. Hur det är möjligt kan förklaras av det minimala antalet personer som bor där. Ön heter Corvo och är en del av ögruppen Azorerna, 160 mil från Portugals kust. Dumt nog kallas den för ”semesterö” så ön kommer snart bara vara ett minne blott. Immunt och sänkt.

I jämförelse med andra EU-länder är Sveriges coronarestriktioner inte särskilt stränga. Nästan alla andra europeiska länder har kört lock down på ett eller annat sätt. Det är munskydd, reseförbud och nattliga utegångsförbud som gäller. Även stängda skolor, restauranger och köpcentrum. I Bulgarien vårdas rekordmånga (fler än 8500) på intensivvården i landet. Tjeckien har haft den högsta smittspridningen i EU under de senaste veckorna.

Italien – Ett av de snabbast och hårdast drabbade länderna. I hälften av landet och i ex Rom och Milano, är det tomt på gatorna och i butikerna. Skolorna och restaurangerna är stängda. Det är endast tillåtet att lämna hemmet för jobb eller av hälsoskäl. I påsk kommer total lockdown att gälla.

Invånarna i Frankrike får inte resa mellan regionerna eller längre än en mil från sitt hem. Bara nödvändiga tillåts ha öppen. Hit räknas ex. chokladbutiker, florister och musikaffärer!! Det säger en del om landets prioriteringar eller hur?

 

Tyskland sticker ut på två sätt. – För första gången sedan december har de börjat öppna upp igen. Utom staden Tübingen. Där har man infört dagspass vilket är alldeles unikt. Om du testas som frisk i teststationerna för snabbtest av covid-19 där, har du möjlighet att gå på restaurang, shoppa och ta del av kulturlivet. Annars inte.

Något beslut om nedstängning har ännu inte fattats i Sverige. Regeringen har förberett en nedstängningsförordning, en pandemilag, för att snabbt kunna agera om smittspridningen kräver det. De företag (med minst 180 000 kronor per år) som vid en nedstängning tappar en omsättning på minst 25 procent per månad, kan få nedstängningsstöd. Ett beslut om nedstängning får högst gälla fyra veckor i taget. Stödet omfattar alla fasta kostnader som direkt har orsakats av nedstängningen, ex lönekostnader. Maximalt stödbelopp ett företag kan få är 75 miljoner kronor per månad. Kostnaderna bedöms bli 2,6 miljarder kronor. Per månad! Lägg därtill framtida sjukvårdskostnader i form av exempelvis mental illness orsakat av isolering, vårdskulder med mera. Hur har länderna i Europa råd? Har de räknat på det i relation till att ändå inte kunna stoppa viruset särskilt effektivt?

Sverige igen: Förseningar i vaccinleveranserna har inneburit att dagen då alla ska vara färdigvaccinerade i Sverige har skjutits på framtiden. Nya besked säger att 5 miljoner kommer att vara färdigvaccinerade till halvårsskiftet 30 juni. Därtill kommer cirka 2,5 miljoner personer ha fått den första dosen vaccin vid halvårsskiftet. Sedan ska det ta några veckor in i juli tills även de personerna har fått sin andra dos.

 

Det har sett illa ut efter sportlovet när det gäller smitta och antalet inläggningar på IVA. Mellan 26 mars och 29 mars hade nästan 4000 nya fall konstaterats.

Bara i Vadstena syntes en 700-procentig ökning av antalet nya coronafall, främst bland tonåringar. Den brittiska varianten har fått rejäl fart och smittan har gått ner i åldrarna. Tegnell och Statsministern är INTE nöjda… och ingen annan heller. Och nu är det påskhelg och påsklov. HJÄÄÄLP!

Å vad alla hoppas att det här skitviruset ska få respass till Blåkulla. För gott. Om man ska tro den som tror så är nog alla vaccinerade i höst.

Nu lämnar vi mars 2021 med drygt 2,8 miljoner avlidna i världen och knappt 130 miljoner Coronasmittade. Närmare 805 000 var smittade i Sverige och knappt 13 500 avlidna.

…Att jämföra med sista mars 2020 med cirka 50 000 avlidna i världen och en miljon Coronasmittade. Över 5000 var då smittade i Sverige och knappt 240 avlidna.

_____________________________________________________________________

Nu lämnar vi det tråkiga och avslutar i stället glatt. Med lite vårinspiration.

Hej så länge!

Ett svar på “Mars 2021”

  1. Tack å hej för många fina bilder och snygga utvikningar kring händelser nära och långt borti världen. Grattis Thomas till nytt jobb vilken grej, det var hemligt.

Kommentarer är stängda.