Hej hopp! Vi inleder med lite Street art. Genom länken – om allting funkar – hoppar man in i Instagramkontot arty.fanatic där en rad bilder bjuder på härlig gatukonst. Funkar det inte så skit samma.
MAJ
Första maj var vi ombord på Eckerölinjen – igen – konstaterade vi. Just vid månadsskiftet, gällde även den 1 mars och dessförinnan, i december/januari. Alltså på nyårsafton. En alldeles lagom liten utflyktstur. En drink, lite shopping och god buffé, i sällskap med ett gäng pensionärer.
Maj skärpte till sig och bjöd äntligen på 18-20 grader. Det betydde ett ryck runt hus och trädgård. Växelvisa solstunder på altanen som också tvättades och fick behandling. Vi väckte upp utemöblemanget, städade uterummet och putsade fönster, fixade poolen och tog slutligen första doppet 24 maj. Och äntligen, äntligen målade vi (läs Thompa) takplåten närmast hängrännorna som totalt flagats sönder av solljus. Det blev väldigt fint.
Vår närmaste granne, ”Ville-palten”, har i omgångar önskat flytta hemifrån på riktigt… alltså längre från oss, så under månaden tipsade och följde vi med Ville på ett gäng visningar i Täby Park. Det slutade med ett lappkast. Från nyproducerat till härligt och stabilt Hedenhös från -71, på Biblioteksgången. En fin 1,5-rummare på 47 kvadrat med möblerbart kök, fyra trappor upp. Inflyttning sker 16 augusti.
Jag bokade upp oss på en kort kvällstur med ”Briggen”. Fartyget byggdes 1997-2005 och är döpt till Tre Kronor af Stockholm. Fartyget har sin bas vid Kolskjulet på Kastellholmen och 2008 var det färdigbyggt för seglingar runt Östersjön. De år tävlingarna genomförs deltar Briggen i ”The Tall Ships´ Races”.
Denna tur var lite vårkall men vi fick av en fantastisk kväll. Fascinerande och vacker. Det var bra med vind så alla segel hissades i tur och ordning. Fartyget knakade och lutade och när vi hade kommit ut en bit bjöds vi på soppa och fartygsbakat bröd. Hela ekipaget vände om utanför Skepparholmen, Hasseludden. Seglen hade förberetts för hissning genom att besättningen klättrade ut på bommarna och lösgjorde dem. Nu skulle de tas ner ett efter ett på samma sätt. Till slut var alla segel intagna och rullade och segelkraften slut. Motorn tog över och tog oss i land.
Sedan startade våra sommargrejer upp: Vaxholms hembygdsgårds café öppnade i maj och vi var givtevis på plats därefter. Vi har redan slickat i oss flera glassar från Fjällgatan. Tagit en kall sommaröl i hamnen på Holmen och vi har, som enda katamaranen, kört Lidingö runt. Vi fick bogsering av domarbåten bort mot starten och hade en dryg halvtimme till förfogande innan startsignal.
Vi fick bra fart över startlinjen, ledde stort direkt och ännu större sen. Faktum var att det kändes som om vi var utom tävlan, så långt fram låg vi. Inte en båt i sikte förrän på Askrikefjärden (den är ju så satans lång att det är omöjligt att inte se första leden av en trupp av 90 båtar). Sedan tog det tvärstopp 100 meter framför målgången och medan vi låg där och tuggade, mötte de andra oss på motsvarande sida. Efter målgång utanför Bosön tog vi upp båten, fixade lite med den, klädde om oss och hällde upp kaffe. 65 minuter efter vår målgång kom den andra båten i mål. Den hade iofs startat senare än oss, men ändå. ”Line of honours” alltså! Vi fick två priser: ”Snabbaste båt på seglad tid” och ”snabbaste flerskrovsbåt” hehe, den senare var ingen överraskning. Prisutdelningen hölls på ”Brödernas” och vi bjöds på hamburgare.
Fulla av geist deltog vi helgen därefter i Booregattan med lånad båt; Åkes Hobie 16. Det var lite tuffare men jättefin sommarsegling. Där blev det plats 3 av 6 och en hamburgare igen. Samma dag, direkt till Bosön för ett extra tillfälle träning. Under maj och juni, har vi haft sju träningstillfällen på Bosön. Naturligtvis banträning men också lite mer raid-likt bort mot Karlsudd.
För att säga något om Pepper: Inbjudan om ”Releasemingel och AW” låg ute på Facebook och Insta. Inför den sågs jag och förlagsredaktör Anette på Artilleriet Östermalms hundvänligaste oas för lunch. Det var i stort sett första gången vi träffades sedan vår första kontakt i juli förra året. Vi åt lunch och planerade för Pont dagen efter.
AW gick av stapeln den 26 maj. Vi hade långbord på Pont där runt 20 pers kom och gick under sammanlagt tre och en halv timme. Fantastiskt kul och trevligt, en stor kärleksboost bestående av blommor och gåvor. Vi körde ett par ljudklipp som det blev en del bokprat runt ihop med annat. Totalt 12 böcker såldes och jag fick fullt upp med signering. När allt var över stannade jag och Thompa kvar på en bit mat innan vi bar hem hela arrangemanget och upplevelsen. Det kändes ganska överraskande allting.
Något annat som kommit senare var en ett och halvt år gammal julklapp på ett SPA i västsverige som vi bytte ut mot en trerätters middag på Norra Brunn. Denna omvandlade julklapp innehöll, förutom Skagentoast och Wallenbergare för Thompa och Carpaccio och Laxfilé för mig, artisterna John Houdi och Nour El Refai. Gott och trevligt!
Maj avslutades med att fira Mia: Vi körde en omgång äventyrsgolf inom hus i Täby C och åt en Texmex-middag.
Så här års fylls energin på av allt dagsljus och dofter av hägg och syrén hänger tungt i luften, särskilt kvällstid. Tempen har legat i stort sett runt 25 grader. När maj blev juni ökade tempen upp med ytterligare några grader. Det var galet varmt. Och vilka sommarkvällar <3
JUNI
Fortsättning följer med Windrikes sommargrejer. Vi cyklade in till stan och raka vägen till Mälarpaviljongen för en fika i solskenet.
Därifrån spanade vi in Sthlm Marathon och seglingstränare Oscar innan vi återvände till flytbryggan vid paviljongen för att knäcka varsin öl. Därpå cyklade vi vidare upp mot Stadion för att genskjuta Oscars igen och se målgången.
Parkerade och gick in på Stadion där stämningen var enorm! Musik, speaker, löpare, publik… fest! Vi avvek för att hugga in på varsin glass på glass- och pastahuset på Valhallavägen. Och därefter en öl på baren i Tessinparken innan vi cyklade hemåt. Denna gång på snåriga vägar genom Lill-Jansskogen mot Universitet.
Följande fredag var det dags för student. Thompas systersonsbarn, i Österskär. Fantastiskt mysigt. Det är nåt visst med student och bröllop. Lite mer lycka än vad som brukar vara normalt till vardags. Härligt att se dessa glada, lättade, festinriktade ungdomar. Men skönt att slippa åse vraken dagen efter, är en annan tanke.
Så var dagen kommen för att avsluta ännu ett läsår på Byäng. Städa, avsluta ÅP och fira 9:ornas dag. I år höll jag i spelet ”Kortslutning” i vilket man ska svara tvärtom. Arbetslaget avslutade med att fira framgång och skolan avslutades med att sjunga utvald sång i olika tonarter och tempon. Det kan försvaras med att det under den veckan var nära 30 grader varmt. Men samtidigt så lyckligt.
Arbetslagets framgång firades på Gröna Lund, med sjukamp, hamburgare och köande. Galet mycket folk men vi fick ihop det. Vi åtta grupperade oss med fyra pers i varje lag och det flöt på. Mitt bästa resultat, där jag också slog de andra var Woody, beskrivet: Banka med en klubba på stubbar som dyker upp ur hål. Pass på, det går fortare och fortare. Utmärkt för dig som har aggressioner som du vill bli av med! Plötsligt var det den 20 juni; lärares sista dag. Inte en dag för tidigt.
Sju dödssynder, sjuarmade ljusstakar, sju små dvärgar, sju sorters kakor och världens sju underverk. Lite av allt det utgjorde essensen av thyrrornas sjuhelsikes trevliga barrunda på Söder. Först var vi på litteraturhäng på Rival och direkt därefter en sen vegolunch på Kalf och Hansen. Därefter brakade det lös; Varsin bärs på puben Half Way In, en kopp kaffe på Johan & Nyström och sedan ett par små tapasrätter på Racamaca.
En förvirrande promenad runt Timmermansgatan, Rosenlundsgatan och Hornsgatan, vilseledda av GPS:en landade vi på baren Hommage. En vodkadrink, därpå promenad igen till baren Freyja. Hiss upp till taktessassen där baren vilade i kvällssol och en vidunderlig utsikt. Ny promenad upp över Götgatspuckeln till tunnelbanan som var försenad pga ”ordningsproblem.” Inga problem för oss sa vi och fick därigenom en chans att följa hela stadsgårdkajen bort mot Östermalmstorg. Så dags närmade sig klockan 24 och folk var fortfarande klädda enbart kortärmat; i skjorta eller klänning.
V I L K E N kväll! Ljumt, solnedgångigt, musiskt och festligt.
Ungefär samtidigt som detta hände var Thompa cirka 400 kilometer bort, i Helsingfors, även han på galej fast mer jobbskoj. Hela helgen dessutom. Så, när katten är borta dansar dansmusen på bordet och runt i halva stan. I ren glädje och långt bort från det som Anders Hansen kallar depphjärnan. Så klart; här sprang jag omkring på savannen. Hansen menar att den ångest vi känner i dag är utan verklighetsförankring. Det är en rest från en tid då hoten var verkliga: svält, katastrofer, att bli ensam och utan flock. Att se världen som livsfarlig gynnade oss. De som målade fan på väggen var de som klarade livhanken. Därför går vi runt och ser världen som farligare än den är, menar han. Liknande hot finns inte längre. Hot som åtminstone inte fanns denna fantastiska syrrekväll.
För oss, som inte varit på galej på länge – åtminstone inte tillsammans – kändes det som om vi var de första människorna på jorden. När ska man börja dricka alkohol? Om man satsar på en lång barkväll, när börjar man och när slutar man? Hur hoppar man upp på en barstol? Hur hittar man i stan? Hur fungerar en GPS? Var är varmkorven och när kan man köra bil igen efter att sista drinken är drucken och slut?
De första människorna vandrade på jorden för ungefär 200 000 år sedan. Hansen är inte den enda som menar att vi människor inte har blivit smartare sedan dess. Enligt studier har den genomsnittliga intelligenskvoten i Skandinavien sjunkit sedan 1990-talet. Vår intellektuella utveckling kan ha gått tillbaka. När vi inte på ett eftertänksamt sätt får veta vad vi ska använda framstegen till, slöar livsformer till i samband med tillgången till allt mer avancerad teknik. Hjärnan skapades inte för att skriva symfonier eller vinna Nobelpris, utan för att ta oss levande till morgondagen, säger Hansen. Det enda som evolutionen bryr sig om är överlevnad och reproduktion. Aha! Det är därför folk beter sig som de gör när det är fest med hjärnor som tror att de fortfarande är på savannen och hotas av svält. Så svårt att motstå frestelser, när man bara lever en gång. YOLO! En känsla så lätt att svepas in i när det festas… och frestas. Men, det är väldigt skärmfritt på krogen! Skärmar som vanligtvis ger kickar och slumpvisa belöningar, är ersatta av drinkar och de – till skillnad från skärmarna – tar inte bort all kreativitet, vilja och lust att lära sig.
Dessa skärmar. Räddar lägen många gånger men dödar så mycket tid och liv. Och på tal om LIV, har vi kommit till månadens LEV-I… Levi! Vi har inte setts så mycket på ett tag men en eller annan bild har fångats upp. Som sagt: Full av liv. Världens finaste.
Mer om Pepper: En hel del marknadsföring har gjorts på varierat vis på sociala medier. Boken börjar synas alltmer, till och med varit med i en tävling. Bokbloggares recensioner har börjat komma in, flertalet positiva. Läs och se HÄR. Valda delar av dessa har lagts ut via förlaget och mig på sociala medier där jag också har lagt ut ett antal ljudsmakprov från några scener i boken.
Fem mobila bibliotekarier är engagerade för att läsa, göra reklam för boken och sedan lämna boken vidare. Jag har sålt hälften av mitt hemmalager och har två böcker i bokcirklar. Både jag och Anette på förlaget har kontaktat bokhandeln i Näsby Park och tjatat vidare på Akademibokhandeln och lokaltidningen. Anette har också kört en hård annonskampanj mellan midsommar och första juli med 50 procent rabatt på boken för att få igång lite bättre snurr. Uppskattningsvis har vi 100 lyssningar på Storytel plus ett gäng på BookBeat och Bokus.
Midsommar skötte vi hemma och bitvis själva när vi inte hängde bland hundratals andra på ängen eller med mamma och Pelle på deras balkong. För ett år sedan var de ännu med hus. I maj för ett år sedan hade vi haft möte hos mäklaren, fått in en annons, gjort objektsbeskrivning och energideklaration. Passerat både visning och budgivning, skrivit köpekontrakt tagit emot handpenning. Städat, rensat, slängt, sålt och fördelat prylar. Sista midsommaren i mammahuset innan flytten i början av augusti och övertagandet sista november. Förra året vid den här tiden var betydligt mer orolig. Men en mamma som inte mådde bra. Med jobb och slit, fast jag helst bara ville viiiiilaaaa. I år bjöds vi på sillbit och nubbe på balkongen på Torget i stället. Vi stannade till på vägen upp från ängen. Minst lika bra, i alla fall fantastiskt vilsamt och tryggt.
På Midsommardagen tog vi en tur med Kattresan. Vi seglade en härlig runda förbi Vaxholm innan vi vek av mot Värmdölandet, passerade Tegelön och sedan tillbaka till Bosön där det vankades sillunch! Yammi!
Efter midsommar blev det mycket av sådant som stavas marknadsföring. Jag körde hårt med att skapa kontakter på Instagram och Anette gjorde en kupp!
Hon tryckte upp en skylt som hon tog med till NK och pratade in Pepper på bokavdelningen där. De lovade att skylta upp med den och böckerna samt Anettes egen bok. På bokavdelningen på NK!! Fatta.
I slutet av månaden bjöd förlaget in till ett webinar som handlade just om marknadsföring och det bar namnet: ”Förlagsfamiljens marknadsföringspepp.” Det var första gången vi alla sågs, Anettes åtta författare, så familjärt och kärt. Jag deltog i ett annat Webinar; skrivcoachen Marita Brännvall som jag har följt i ett år ungefär, erbjöd en skrivkurs till ett förmånligt pris. Kursen startar 4 juli och är digital med mycket inspelat som kan följas när man själv har tid. Fyra torsdagar i juli och augusti kommer att vara live men de mötena kan jag ta i bilen. Det ska bli sååå spännande! Efter 11 böcker förtjänar jag att lära mig hantverket. Taggad!
När det kommer till årets mästerskapssegling är planen att ta med båda båtarna. Efter att F18 ställt på trailern lägger vi den isärplockade F16 uppe. Dubbla uppsättningar av allt; strandvagnar, bommar, sticksvärd, roder, storsegel, fock, gennaker… till och med trippelt eftersom ersättning/reservprylar behövs. Allt detta ska ner i trailerlådan, vilket inte kommer att gå så då får vi väl fylla bilen med (?) Första delmålet är Travemünde där vi lämnar av F18 innan vi beger oss mot Frankrike. Resplanen mellan Tyskland och Frankrike är fastställd och vi har bokat två hotellövernattningar på nervägen till Bauduen. Lac de Sainte Croix är Frankrikes tredje största sjö, där vi kommer att segla F16.
Efter Frankrike bär det sedan av uppåt, tillbaka till Travemünde. Där kommer vi att växla båt och köra F18-VM. I dags läget är 104 båtar anmälda och alltsammans känns lika skrämmande som spännande men vi tar en sak i taget. Det som gäller är att träna hårt i Frankrike, också att äta mycket för att få upp vikten ombord. Men… att packa smart innan vi drar mot Trelleborg blir den första utmaningen.
Men inte än. Först var det några dagar kvar i…
JULI
… och (äntligen, trodde aldrig att jag skulle säga det), kom det regn. I små skvättar några dagar, mer ihållande andra. Temperaturen gick ner till mer normala 20-24 grader och vi fick chansen att börja tänka klart igen.
Vi tog en glasstur till Väddö och det är ingen liten tur för en glass, men vilken glass sedan! Kolla in glassmenyn HÄR. Choklad, jordgubb, Hasselnöt eller lakrits? Mango eller fudge? Hallonsås eller kolapärlor? Lemon curd eller lakritströssel? Galet gott kan sägas. Därefter tog vi oss över till andra sidan om Grisslehamnsvägen till Kröns trädgård, en handlesträdgård extra allt. En oas fylld med växter och trädgårdgrejer av alla sorter. Ett sånt där ställe som inte bara säljer utan också är fullt av idéer. En härlig butik med krukor, redskap, inrednings- och presentartiklar.
Vischan som är restaurangen/kafeterians namn är extra stor sommartid eftersom hela trädgården erbjuder sittplatser. Man kan ta plats i en hänggunga, i en berså, i ett av lusthusen, i en hammock alternativt ute eller inne i anslutning till den vanliga restaurangen.
Vi köpte ett fågelmatbord till tallstubben. Kan det bli mer perfekt? Snyggare? Roligare eller mer pensionärsaktigt? Nu kan vi sitta vid frukosten och studera småfåglarna när de äter och hoppas, hur mycket som helst, att många ekorrar kommer hit.
Stubben är resultatet av att vi tagit ner gammeltallen. Att vi tog ner den var för att solceller var i antågande i april, eller maj, eller möjligen juni men tydligen inte förrän i augusti. Så det företaget har vi haft långa diskussioner med också.
Sedan hände något. 2 juli, 3 juli, 4 juli, 5 juli… regn och bara 15 grader. Men det passade ändå okej eftersom vi la en del tid på att packa. Skruvade isär Vipern och hämtade C2 på Bosön. Riggade upp båda båtarna på släpet. Tänkte igenom klädpackningen; vanlig och för seglingen. Handlade mat för ”country dinner” – i år blir det köttbullsspett med potatis, smörgåsgurka och tranbär.
Vi hann träffa Levi två gånger den här veckan. Från eftermiddagen, till och med middag och barnprogram. Underbara unge. Första gången regnade det oavbrutet, andra gången blev det ett dopp i poolen. Då kom även mormor DÄ på besök. Hela vägen på egen hand, med rullatorn.
Året är 2023, och något revolutionerande har hänt i dagarna. För första gången någonsin har världens första kvinnliga krockdocka och sätesutvärderingsverktyg sett dagens ljus. Det var kopiatorreparatören Astrid Linder som sadlade om och blev världens ledande trafiksäkerhetsforskare. Hon tog fram en krockdocka som representerar en vuxen kvinna av genomsnittlig längd och vikt. Halleluja!