Om man inte vill betala 70 kronor i inträde för att äta stans godaste bullar, nämligen de på Skansenbageriet, kan man nöja sig med att sommartid åka till Mälarpaviljongen på Norr Mälarstrand och bli på kanelen där i stället… Jättestora och alldeles utsökta kanelbullar! I skvalpet av Mälaren sitter man fint endera inne i vassen eller ute på pontonaltanen där.
Om vi fortsätter på spåret sommartid, har ju Winbergs glasskiosk i Waxholms hamn, enkelt uttryckt, hög mysfaktor på glassen. Kolla båtar, spana på folk, höra på ”min maskin går back”. Just sommartid har de på Winbergs också Allsång varje onsdag. Gör helst inte som vi då, och pricka de kallaste kvällarna när det är minst mysigt men ändå okej. Ett ställe som verkligen ryckt upp sig i Waxholm är bageriet. Numera kallas det Waxholms Boulangerie. Det stannar inte vid att vara ett bageri utan är mer än så. De erbjuder hembakat bröd, bakverk i alla dess former, smörgåsar, mat och tårtor. Den som vill, kan toppa med en kall öl eller ett glas vin.
Ofta på vår väg tillbaka från båtklubben, väljer vi tätt som oftast att passera stan. Då tar vi oss upp till Fjällgatans kaffestuga där det finns en uppsjö av goda hemlagade glasskulor att välja av. Dessa toppas av ett geléhallon. Har man riktig tur kan har de glassen ”saltkola” som smakar exakt likadant som de röda tomteklubborna gör. Gottgottigottgott! Där uppifrån har man koll på Uppskjutet, Solliden och Stockholms inlopp.
Vi lämnar sommarspåret och tänker ”går lika bra vintertid” och hamnar då på vårt älskade ställe Skafferiet i Stora Skuggan. Platsen för vår första dejt, platsen där man kan kura inomhus en våning upp eller välja veranda alternativt trädgård sommartid. Hit kan man ta med hundar, de säljer godispåsar till vovvarna och alla kan få en vattenskål var. Här kan man promenera, flyga drake och gömma sig i ihåliga träd.
I stadsmiljö visserligen, och under förutsättning att man har väldigt liten rumpa, kan man med fördel besöka Valhallabagariet. Ligger där det låter, på nummer 174 intill Fältöversten. Helt underbara kardemummabullar. Mäktiga! På cirka 15 kvadratmeter trängs många olika sorters grova meterlånga limpor bland semlor, bullar och äppelmust i fina flaskor.
Inte jättelångt från Valhallavägen hittar man Lidingö och en bit ut på ön kan man landa på Långängens gård. En knarrig 1700-talsgård med kakelugnar i ett lantligt naturvårdsområde. Där kan man fika, äta lunch eller välja en god smörgås. Mycket av det ätbara ser bastant, generöst och spännande ut. Runt jul dukas dessutom en julbuffé upp.
Ytterligare ställe i stadsmiljö, fast helt utan trafiksus, är Herman´s. Ligger även det på Fjällgatan och har såväl buffémat, vegetariskt och hälsokost som kladdiga tunga chokladtårtor, smörfyllt och annat sött. Ännu ett ställe som har det mesta inklusive goda soppor är Ulriksdals slottsträdgård. Kanske mysigast på sommaren, då man kan sitta utomhus, men helt okej även på vintern då man kanske också uppskattar växthuset än mer! Personligen har vi fullkomligt kraschat på drömtårta där. Den med chokladsmak, tjock smörkräm och vänd i knastrigt socker.
Så länge det inte är söndag eller mitt i semestertider på sommaren då det är stängt, åker vi gärna till bageri Kardemumma i Täby Kyrkby. De har allt utom supergott kaffe faktiskt. Ligger nära hemma och ger sköna sockerkickar. Man vill bara ha mer!
Det finns fler stenugnsbagerier, nämligen även ett i Vallentuna. Vallentuna Stenugnsbageri ligger i själva centrumet men inte direkt mitt i, utan lite bakom. Väl på plats kan man inleda med en fantastiskt god surdegssmörgås med exempelvis tegelrökt snickarskinka, ruccola och gruyèreost för att sen avsluta hela besöket med nåt lämpligt sött. Urvalet är perfekt av bara det godaste.
Så tipsar vi gärna om Viggbyholms stationscafé. Kan vara mycket folk, även lite lång väntan men väl värt att mellanlanda där när man ändå knallar runt Rönningesjön. Dessutom har fiket i Rönninge by spottat upp sig och serverar numera även goda soppor att grunda med innan våfflorna. Inte helt fel.
Ytterligare ett ställe som funkar alldeles utmärkt vare sig det är sommar eller vinter, eftersom allt finns i fikaväg där är Taxinge slottskafé. Det finns ingenting i bull-, kak- eller bakelseväg som saknas där. Nackdelen är att det är en bit att åka. Detsamma gäller för Tant Brun i Sigtuna även om båda dessa ställen lever lite på gamla meriter om att vara oslagbara.
Väldigt mycket närmare och i mindre kommersiell tappning, på Blombergska udden i Vaxholm, ligger Vaxholms hembygdsgård. Adressen som är trädgårdsgatan inhyser både museum och ett fulländat café. Eftersom trädgården är så härlig och vågskvalpet likaså, är det något väderberoende. Det finns några caféplatser under tak men i regn och rusk förtas mysfaktorn en del.
Egentligen räcker det långt med en helt vanlig marmeladstång! Men vi återkommer och reviderar listan med trevliga fikahak och goda tips så fort det finns anledning.
Ett litet PS som absolut inte ska ses som en parentes här, är Mia-Syrrans goda hembakta bullar och i exklusiva fall också hembakta tårtor. De går inte av för hackor! Adress: Gribbylund.
Sjöboden på Djurönäset har kanske inte så mycket med fika att göra men tål att nämnas ändå. Dit har vi åkt både med bil och båt. Med det senare blir även turen dit och därifrån en upplevelse så klart. På Sjöboden har de två sittningar (17:30 och 20:00) på tisdagar och torsdagar då en kombination av liveartister och grillbuffé gäller. I buffén ingår massor av goda sallader samt kyckling, fläsk och rött kött. Kaffe och paj till efterrätt. I väntan på bordsplacering eller en stund efter maten finns en väl tilltagen altanbar där an kan njuta av sol och mingel. Stället är öppet från midsommar till augusti då säsongen avslutas med en bartömning.
Det var allt så länge och vi tar tacksamt emot ditt bidrag till älsklingsställen så gör listan ännu mer komplett supersmarrig!
Avrundar med ett tips om en fikablogg vid namn ”Robbans bästa”. Robban var bagarlärling på Tössebageriet 2018, ni vet de som har meterlånga köer i semmeltider. Han skriver artiklar om den svenska fikakulturen och driver gruppen Fikadax på Facebook. I bloggen ”Robbans bästa” tipsar han om härliga kaféer samt allt övrigt som hör fikakulturen till. Han skriver om fik han besökt, inte bara lokalt utan även i olika landskap och det finns även recept att ta del av. Väl värt ett besök alltså.
Tack för tipsen, sockergrisar. Man behöver inte alls åka stan kors och tvärs, det kan vara ett intresse för sig . Om man bara skall ta fram den bästa vetebullen så åker man till Gateau i Täby Centrum och inhandlar den sagolikt godaste vetekringlan med kardemumma, vid jultid med saffran helt outstanding. Några i raden är okända för oss så vi skall nog provsmaka så småningom……….när vi får tiiid
När det gäller bästa kardemummabullen så röstar jag på Valhallabagariets! Jag har provat Gateau varianten också!
/Thomas
Bra användbar lista. Vi delar verkligen ert intresse för dylika förättningar.